b
b

Befejeződött az első akcióterv-projekt

2021. 12. 21.

A RE-BOOT projekt eredményeit zárórendezvény keretében mutatták be a partnerek.

Befejeződött a RE-START akcióterven belül a 2019 novemberében indult RE-BOOT projekt. A projekt eredményeit a projekt partnerek Szobon, a József Attila József Attila Művelődési Ház és Szabadidőközpontban szervezett zárórendezvényen mutatták be. 

Ferencz Gyöngyi, Szob város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a térség számára kiemelten fontos fejlesztéseket valósít meg a RE-START akcióterv. Az elöregedő népesség szempontjából is különösen fontos a térségben létesülő új szociális infrastruktúra, így a szobi idősek otthona is, amely nem csak a térségi várólistákat csökkenti, de munkahelyeket is teremt. A RE-BOOT projekt keretében a határmenti lakosság egészségmegőrzésére is gondoltak: egy szűrőbusz beszerzésével a térségben nehezen elérhető ultrahangos vizsgálatok mellett más diagnosztikai vizsgálatokra is lehetőség nyílik. A szűrőbusz a térség jelentősebb rendezvényein megjelenik, közvetlen elérhetőséget biztosítva a lakosoknak.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához.

A zárórendezvényen Popovics Gábor, a RE-START akciótervet koordináló Pontibus ETT igazgatója bemutatta az akcióterv felépítését, indokoltságát, időbeli ütemezését és a projektek megvalósulásának aktuális állását.

Molnár Simon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megbízásából ismertette a projekt keretében megvalósult mentorképzés és a térségi inaktív lakosok mentorálásának főbb tapasztalatait. A mentorprogram hozzájárult a térségi foglalkoztatás növeléséhez, a programnak köszönhetően ugyanis több, eddig inaktív határmenti lakos elhelyezkedése valósult meg. A mentorok képzését és szupervízióját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte, a mentorálást a Szob Járási Család-és Gyermekjóléti Központ alkalmazottai látták el.

A térségben meglévő és újonnan létrejövő szociális intézményi kapacitások koordinációjára, valamint egyes szociális tevékenységek hatékonyabbá tétele érdekében egy online kapacitáskoordinációs rendszer valósult meg, amelyet Ujlaky Zoltán, a Szob Járási Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője mutatott be. A rendszer alkalmas a térségi munkaerő kereslet és kínálat koordinálására is, de emellett a mentorprogram tovább élését is segíti azáltal, hogy a mentorokat egy online időpontfoglaló rendszeren keresztül rugalmasan el lehet majd érni online formában is.

A foglalkoztatás bővítésének zászlóshajói a RE-BOOT projektben részt vevő kis- és középvállalkozások voltak. A Natur Products Németh s.r.o. a méz feldolgozásában, emellett mézes lekvárok, mézbor, mézes csokoládékrém, mézes szörpök és más helyi termékek előállításában jeleskedik, míg a Mira Office s.r.o. irodaszerek, iskolai eszközök forgalmazásának egyik meghatározó szereplője. Mindkét cégnél termelési kapacitást bővítő eszközbeszerzések valósultak meg, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás bővítése is megvalósult.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához.

Jelen honlap információtartalma nem feltétlenül egyezik az Európai Unió hivatalos álláspontjával.