b
b

Cagala Szilvia: hamarosan megkezdődhet a szalkai szociális intézmény építése

2020. 09. 29.

A RE-STRUCTURE projekt sajtótájékoztatója.

Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere elmondta, hogy az akcióterven belül a legnagyobb költségvetéssel rendelkező RE-STRUCTURE projekt keretében valósulnak meg a szociális intézmények infrastrukturális munkálatai. Ipolyszalka Község Önkormányzata e projekt vezető partnere, mellette Szob Város Önkormányzata, Helemba Község Önkormányzata, Bernecebaráti Község Önkormányzata, valamint Kemence Község Önkormányzata vesz részt a projektben, utóbbi településeken szociális konyha, illetve mosoda létesül majd.

 

A polgármester ismertette, hogy a projekt keretében megvalósuló intézmény egy üresen álló, korábban óvodaépület átépítésével valósul meg. Hiába vannak a környéken hasonló intézmények, a várólisták még mindig nagyon hosszúak, és gyakran az idősek számára létkérdés, hogy az intézményben időben helyet kaphat-e, így különösen nagy az igény újabb férőhelyek létrehozására.

A szalkai szociális intézmény 20 férőhelyes lesz, 8 darab, 23 négyzetméter nagyságú kétágyas, és 4 darab 13 négyzetméteres, egyágyas szobával. A polgármester elmondta, hogy minden szobához külön szociális helyiség kerül kialakításra. Az intézmény egy 3400 négyzetméteres, elkerített részen kerül kialakításra, az épület 440 négyzetméter nagyságú lesz. A fejlesztés több, mint 631 ezer euróból valósul meg, amelynek 95%-a uniós, illetve nemzeti társfinanszírozás, az 5%-os önerőt a község biztosítja.

A település polgármestere elmondta: a község a RE-START akcióterv nélkül sose tudta volna megvalósítani a fejlesztést. Legalább ilyen lényeges szempontként említette, hogy a fejlesztés a térségben új munkahelyeket teremt, ugyanis kevés a munkalehetőség. A fejlesztés megvalósulásával legalább térségbeli 15 család számára biztosít majd megélhetést.
 

Jelen honlap információtartalma nem feltétlenül egyezik az Európai Unió hivatalos álláspontjával.