b
b

Csenger Tibor: az Ipoly-menti térség problémáira keressük a megoldásokat

2020. 09. 29.

A RE-START akciótervről tartottak sajtótájékoztatót a projektet megvalósító szervezetek.

Csenger Tibor, Nyitra Kerületi Önkormányzat alelnöke szerint az Ipoly-mente egy különleges terület, a térséget az Ipoly folyó választja el, ugyanakkor a térségbeli problémák szinte ugyanazok mind a szlovákiai, mind a magyarországi oldalon. A térség elöregszik és csökken a népességmegtartó ereje, ezért beavatkozások szükségesek. A RE-START akcióterv ezekre a problémákra igyekszik megoldást találni, vagy legalábbis enyhíteni rajtuk. A programból a beruházások szinergiában valósulnak meg: a szobi beruházáson túl a projektben Ipolyszalkán és Helembán felépül egy-egy szociális otthon. Helembán egy régi iskolaépületből kerül kialakításra az új otthon, ahol az intézmény klasszikus tevékenységén túl további, elsősorban az aktív időskort elősegítő rekreációs szolgáltatások igénybevételére lesz majd lehetőség.

 

Az alelnök kiemelte a 2022 végére egy másik határon átnyúló projektből megépülő, Helembát Ipolydamásddal összekötő híd szerepét a térségi együttműködés terén, amely még jobban elősegítheti a RE-START akcióterven belüli együttműködést a határ két oldalán.

Az akcióterv figyelmet fordít mind a térségben élő lakosokra, mind az ide érkező turistákra. A térségnek sok értéke van, de ezeket sokan nem ismerik, illetve a megközelítés kicsit körülményes. Az alelnök elmondta, hogy a Párkányt, Helembát, Ipolydamásdot és Letkést összekötő kerékpárút – amely egy másik határon átnyúló projektből jön majd létre – ezeket a célokat szolgálja majd.

Az akcióterv központi eleme a munkahelyteremtés. A létrejövő szociális intézményekben – a határ mindkét oldalán – megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerőnek kell rendelkezésre állnia. Ennek érdekében egy 310 órás szociális gondozói tanfolyam indul a RE-START akcióterv keretében. Ez az akkreditált képzés 120 főnek biztosít megfelelő képzettséget a szociális intézményekben való elhelyezkedéséhez.

Az alelnök kiemelte, hogy foglalkoztatás bővítése mellett az aktív időskorhoz kapcsolódó szabadidős jellegű tevékenységek is a program részét képezik. Az ipolyszalkai Tájházat tradicionális építészeti stílusban bővítik olyan helyiségekkel, amelyek a tradíciók ápolását és régi idők mesterségeinek bemutatását elősegítik.

Az akcióterv időtávjának második felében, miután az ipolyszalkai Tájház, az ipolydamásdi közösségi és oktatási központ, valamint a bernecebaráti Fecskeház épülete is megvalósul, közösségteremtő programokat rendeznek az akciótervből, ebbe a létrejövő szociális intézmények is be lesznek vonva.
 

Jelen honlap információtartalma nem feltétlenül egyezik az Európai Unió hivatalos álláspontjával.