b
b

Ferencz Gyöngyi: 32 bentlakásos férőhely létesül Szobon

2020. 09. 29.

A RE-STRUCTURE projekt sajtótájékoztatója.

Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere elmondta, hogy a térség elöregedő demográfiai adatokkal bír, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az idősek gondozására és ellátásra. A térségben az idősek bentlakására mutatkozik a legnagyobb igény, mivel a térségben már meglévő három intézményekben állandó a sorban állás.  Emellett az intézmények befogadóképessége kicsi, mindössze 64 főnek biztosítanak elhelyezést, a várólistán jelenleg 40-en vannak.

 

A galéria megnyitásához kattintson a képre.

A polgármester elmondta: az önkormányzat folyamatosan kereste a lehetőségeket e probléma enyhítésére. A RE-STRUCTURE projekt keretében megvalósuló szobi idősek otthona fejlesztése az önkormányzat által 2016-ban megvásárolt, üresen álló épület felújítása útján valósul meg. A létrejövő intézmény 32 idősnek biztosít megfelelő elhelyezést és gondozást. A mintegy 500 négyzetméteres épületben 1 darab négy ágyas szoba, 6 darab három ágyas szoba és 5 darab két ágyas szoba kerül kialakításra. A beruházás összértéke 660 990 euró, a 95%-os uniós és nemzeti társfinanszírozás mellé az önkormányzat 5%-os önerőt biztosít. A fejlesztés minimum 8 új munkahelyet létesít a térségben.

A polgármester elmondta, hogy Szobon a már meglévő idősek otthona megmarad, így az új épülettel együtt 50 férőhellyel rendelkezik majd a település a bentlakásos ellátás iránti igények kiszolgálására. A közeljövőben a meglévő otthonban is energiahatékonysági beruházások valósulnak majd meg, csakúgy mint a szobi iskola és a Meseház épületében is, KEHOP-os pályázati forrásból. A településen emellett jelenleg egy csónakház építése és a piac építése van folyamatban. A polgármester az elmúlt évek legjelentősebb fejlesztései között említette a tanuszoda átadását, egyházi épületek, művelődési ház, a konyha és az orvosi rendelő felújítását, a bölcsőde megépítését, valamint az útfejlesztéseket.

A polgármester elmondta, hogy az akcióterven belül Szob a RE-BOOT projektben is részt vesz. Ennek keretében a szétszórt, aprófalvas térségben élők egészségügyi ellátásának fejlesztését tűzték ki célul. A projekt keretében egy ultrahangos készülékkel is felszerelt mobil laborbusz kerül beszerzésre, csökkentve ezzel az ultrahangos vizsgálatok várakozási idejét, másrészt az idősek számára sokkal praktikusabb, hogy ezáltal utazniuk sem kell. A buszt és az eszközöket is magában foglaló beszerzés 127 900 euróból valósul meg, az uniós és a nemzeti társfinanszírozás mellé az önkormányzat 5%-os saját forrást biztosít.
 

Jelen honlap információtartalma nem feltétlenül egyezik az Európai Unió hivatalos álláspontjával.