b
b

Ujlaky Zoltán: a mentorprogram segíti a foglalkoztatottság növekedését

2020. 09. 29.

A RE-BOOT projektről tartott sajtótájékoztató.

Ujlaky Zoltán, a Szob Járási Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, a RE-BOOT projekt vezető partnere az akcióterv keretében megvalósuló mentorprogramról adott részletes tájékoztatást.   A határon átnyúló mentorprogram az 50 év feletti korosztályba tartozó inaktív lakosok munkaerőpiacra való visszatérését segíti elő.  

 

A projekt keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentorok képzését végezte el az elmúlt hónapokban. A képzés keretében a mentorok megismerkedtek többek között kommunikációs, álláskeresési, konfliktuskezelési és beilleszkedést segítő technikákkal, de a képzés része volt az önéletrajz írás, a munkaerőpiaci ismeretek és a szenvedélybetegségek kezelése is. 2020 első félévében 6 mentor végezte el a képzést. A mentorokat az év végéig tanácsadással és szupervízióval segítik a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei.

A szolgáltatás a Családsegítő Központban, az igénybe vevők otthonában és a társintézményekben fog megvalósulni. A tervek szerint a mentorok személyesen és elektronikusan fogják tartani a kapcsolatot a mentoráltakkal, ennek gyakorisága egyénre szabott lesz. A programban bekerült mentoráltaknak kidolgozásra kerül az egyéni fejlesztési terve, amely rögzíti az elhelyezkedés érdekében megteendő lépéseket.

A programra a megvalósítási területen, azaz az Alsó-Ipoly völgyének szlovákiai és magyarországi területén élő, célcsoportba tartozó, vagyis 50 év feletti álláskereső, jelenleg inaktív lakosok jelentkezhetnek. Az intézményvezető közel 30 fő jelentkezését várja. A program megismertetését szórólapok és plakátok kihelyezésével, valamint személyes megkeresés útján is végzik.

A mentorprogram RE-BOOT projektben érintett, létszámbővítést tervező cégek számára is hasznos, csakúgy mint a térségbeli más munkáltatók számára, hogy aktív, motivált munkaerő álljon rendelkezésre, egyben az inaktivitást csökkentsék, visszavezessék az embereket a munka világába.

A projektben részt vesz két szlovákiai kisvállalkozás, a Natur Products-Németh s.r.o. és a Mira Office s.r.o. Mindkét cégnél termelőeszköz beszerzésre kerül sor, amely a termelési kapacitás növekedése mellett a dolgozói létszám növekedését is eredményezi.

Ujlaky Zoltán elmondta még, hogy a projekt keretében a Szob Járási Család- és Gyermekjóléti Központ kétnyelvű, online, az idősgondozás terén kapacitáskoordinációt segítő rendszert hoz létre, amely szociális ágazatban jelentkező korlátozott férőhelyekkel, munkaerővel és anyagi forrásokkal való hatékony gazdálkodást segíti elő.
 

Jelen honlap információtartalma nem feltétlenül egyezik az Európai Unió hivatalos álláspontjával.